Klasyczny biały sos

Składniki

  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki margaryny lub masła (4 dag)
  • 2 łyżki przesianej mąki pszennej (3-4 dag)
  • sól
  • ewentualnie pieprz lub tarta gałka muszkatołowa

Przygotowanie

Tłuszcz stopić na niewielkim ogniu, do­dać mąkę i zasmażyć.

Zdjąć z ognia i powoli, stale mieszając, wlewać zimne mleko.

Dobrze wymieszać i podgrzewać do chwili, gdy sos zgęstnieje i stanie się jednolity.

Doprawić do smaku.

Jeśli zamiast mlekiem rozprowadzi się zasmażkę śmie­taną, otrzyma się sos śmietanowy, a jeśli użyje się do tego rosołu (może być z kos­tki) – sos aksamitny.

Jeśli gotowy sos delikatnie połączy się z 2 żółt­kami – sos holender­ski.

Sos biały można doprawiać na wiele sposobów, np. dodając do gorącego sosu mieloną paprykę i startą na tarce z małymi otworami jedną cebulę.

Można też dodać do sosu 5 dag tartego sera (najlepiej parmezanu) i dokładnie wymieszać na niewiel­kim ogniu tak, aby ser się rozpuścił.

Wszys­tkie warianty białego sosu podaje się na ciepło do mięs, ryb oraz warzyw.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *