Składniki
- 250 g ziemniaków o zwartym miąższu
- garść świeżego młodego szpinaku
- 2 dymki
- 1 mała rzodkiew
- 50 g kwaśnej śmietany
- 2 łyżki chudego jogurtu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki umyć i gotować w mundurkach do miękkości 25-30 minut w niewielkiej ilości wody.
Szpinak dokładnie umyć, przebrać, odsączyć i pokroić w cienkie paski. Dymki umyć, oczyścić i pokroić w cienkie talarki. Rzodkiew zetrzeć na grubej tarce.
Wymieszać śmietanę z jogurtem i sokiem z cytryny. Czosnek obrać, rozgnieść i dodać do sosu. Dodać szczypiorek, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki odlać, zahartować zimną wodą, obrać i pokroić w niezbyt cienkie plasterki. Wymieszać je z pozostałymi składnikami i połączyć z sosem. Odstawić sałatkę do lodówki na co najmniej godzinę.