Sałatka ziemniaczano-szpinakowa

Składniki

  • 250 g ziemniaków o zwartym miąższu
  • garść świeżego młodego szpinaku
  • 2 dymki
  • 1 mała rzodkiew
  • 50 g kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki chudego jogurtu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Ziemniaki umyć i gotować w mundurkach do miękkości 25-30 minut w niewielkiej ilości wody.

Szpinak dokładnie umyć, przebrać, odsączyć i pokroić w cienkie paski. Dymki umyć, oczyścić i pokroić w cienkie talarki. Rzodkiew zetrzeć na grubej tarce.

Wymieszać śmietanę z jogurtem i sokiem z cytryny. Czosnek obrać, rozgnieść i dodać do sosu. Dodać szczypiorek, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.

Ziemniaki odlać, zahartować zimną wodą, obrać i pokroić w niezbyt cienkie plasterki. Wymieszać je z pozostałymi składnikami i połączyć z sosem. Odstawić sałatkę do lodówki na co najmniej godzinę.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *