Sałatka ziemniaczana z ziołami

Składniki

  • 250 g ziemniaków o zwartym miąższu
  • 1 jajko
  • 75 ml rosołu
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • sól
  • czarny pieprz
  • 1 łyżeczka średnio ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka drobno posiekanych ziół (pietruszki, szczypiorku, trybuli, koperku)
  • 4-5 rzodkiewek

Przygotowanie

Ziemniaki umyć i gotować w mundurkach do miękkości 25-30 minut w niewielkiej ilości wody. Jajko gotować na twardo około 10 minut. Następnie odlać i zahartować zimną wodą.

Ziemniaki odlać, nieco ostudzić i pokroić w dość grube plastry. Podgrzać rosół, polać nim ziemniaki i odstawić na chwilę, aby przeszły aromatem rosołu.

Wymieszać ocet z solą, pieprzem, musztardą i olejem.

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i wraz z marynatą i ziołami dodać do ziemniaków. Wszystko ostrożnie wymieszać. Obrać jajko. Rzodkiewki umyć i oczyścić. Jajko i rzodkiewki pokroić w plasterki i przybrać nimi sałatkę.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *