Składniki
- 250 g ziemniaków o zwartym miąższu
- 1 jajko
- 75 ml rosołu
- 1 łyżka białego octu winnego
- sól
- czarny pieprz
- 1 łyżeczka średnio ostrej musztardy
- 1 łyżeczka oleju
- 1 mała cebula
- 1 łyżka drobno posiekanych ziół (pietruszki, szczypiorku, trybuli, koperku)
- 4-5 rzodkiewek
Przygotowanie
Ziemniaki umyć i gotować w mundurkach do miękkości 25-30 minut w niewielkiej ilości wody. Jajko gotować na twardo około 10 minut. Następnie odlać i zahartować zimną wodą.
Ziemniaki odlać, nieco ostudzić i pokroić w dość grube plastry. Podgrzać rosół, polać nim ziemniaki i odstawić na chwilę, aby przeszły aromatem rosołu.
Wymieszać ocet z solą, pieprzem, musztardą i olejem.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i wraz z marynatą i ziołami dodać do ziemniaków. Wszystko ostrożnie wymieszać. Obrać jajko. Rzodkiewki umyć i oczyścić. Jajko i rzodkiewki pokroić w plasterki i przybrać nimi sałatkę.