Składniki
- 50 dag ziemniaków
- 30 dag ostrego żółtego sera
- 25 dag szynki
- 3 dymki ze szczypiorkiem
- sałata lodowa
Sos:
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka soku z cytryny
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki łagodnej musztardy
- pieprz
- sól
Przygotowanie
Obrany czosnek przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z solą, dodać sok z cytryny, musztardę, olej oraz pieprz. Dobrze wymieszać. Ziemniaki ugotować w mundurkach, po ostudzeniu obrać.
Ziemniaki, ser i szynkę pokroić w kostkę. Dymki i sałatę opłukać, osuszyć. Dymki posiekać, sałatę porwać palcami na kawałki. Wszystkie składniki sałatki włożyć do salaterki, polać sosem i delikatnie wymieszać.