Składniki
- 1 jajko
- 150 g ziemniaków o zwartym miąższu, ugotowanych poprzedniego dnia
- 1 ogórek konserwowy
- 1 małe jabłko
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2 dymki
- 2 łyżki jogurtu
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka białego wina
- 1 łyżeczka octu z białego wina
- sól
- pieprz
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Przygotowanie
Gotować jajko na twardo około 10 minut.
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i włożyć do miski.
Jajko zahartować zimną wodą, obrać i pokroić w ćwiartki lub w mniejsze cząstki.
Ogórek konserwowy pokroić w drobną kostkę. Jabłko obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne i ćwiartki pokroić w cienkie plasterki. Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na połówki. Dymki obrać i pokroić w cieniutkie talarki. Włożyć te składniki do miski z ziemniakami i wszystko ostrożnie wymieszać.
Wymieszać jogurt z koncentratem pomidorowym, białym winem i octem z białego wina, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Polać sosem składniki sałatki w misce i wszystko dokładnie wymieszać.
Sałatkę przybrać ćwiartkami jajka i posiekanym szczypiorkiem.