Sałatka ziemniaczana z jabłkami

Składniki

  • 50 dag ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
  • 2 winne jabłka
  • 3-4 łyżki oleju
  • posiekana natka pietruszki
  • cebula
  • pół szklanki ugotowanej fasoli (lub 20 dag szynki, kiełbasy szynkowej albo wędzonki bądź 2-3 jaja ugotowane na twardo)
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Cebulę pokroić w drobną kostkę, posypać solą, wymieszać i zostawić, aby lekko puściła sok.

W tym czasie pokroić w większą kostkę ziemniaki i jabłka.

Jabłka skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

Dodać cebulę, fasolę, olej, przyprawy do smaku (sporo pieprzu).

Posypać po wierzchu natką pietruszki.

Podawać lekko schłodzoną.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *