Sałatka ze szparagami

Składniki

  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 12 główek szparagów
  • garść świeżych liści mniszka (mleczu)
  • łyżka ziarenek sezamu

Sos:

  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Na gorącej patelni uprużyć ziarenka sezamowe. Umyte i osuszone liście mniszka ułożyć dekoracyjnie na dużym talerzu razem ze szparagami i ćwiartkami jaj.

Dokładnie wymieszać oliwę ze śmietaną, octem winnym, solą, pieprzem i cukrem, połączyć z natką pietruszki. Sałatkę polać sosem, posypać sezamem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *