Sałatka ze smażonym salami i bobem

Składniki

  • 25 dag świeżego lub mrożonego bobu
  • 5 dag salami w plasterkach
  • 1/2 pęczka dymki ze szczypiorem
  • 1/3 pęczka mięty
  • 1-2 łyżki orzeszków piniowych
  • 1-2 łyżki octu winnego
  • 4 łyżki oliwy
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Bób opłukać, ugotować w osolonej wodzie. Osączyć, ostudzić, obrać z łupinek. Dymkę oczyścić, pokroić w talarki. Miętę umyć, osuszyć, część listków odłożyć do dekoracji, resztę posiekać.

Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni. Salami pokroić w paski, usmażyć bez dodatku tłuszczu (wytopi się z kiełbasy) na rumiano. Zdjąć z patelni, można osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Wymieszać bób, dymkę i salami. W occie winnym rozpuścić po szczypcie soli i cukru, dodać połowę posiekanej mięty i pieprz. Ciągle mieszając, wlać oliwę. Sosem polać sałatkę, posypać resztą mięty, udekorować jej listkami.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *