Składniki
- 25 dag świeżego lub mrożonego bobu
- 5 dag salami w plasterkach
- 1/2 pęczka dymki ze szczypiorem
- 1/3 pęczka mięty
- 1-2 łyżki orzeszków piniowych
- 1-2 łyżki octu winnego
- 4 łyżki oliwy
- cukier
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Bób opłukać, ugotować w osolonej wodzie. Osączyć, ostudzić, obrać z łupinek. Dymkę oczyścić, pokroić w talarki. Miętę umyć, osuszyć, część listków odłożyć do dekoracji, resztę posiekać.
Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni. Salami pokroić w paski, usmażyć bez dodatku tłuszczu (wytopi się z kiełbasy) na rumiano. Zdjąć z patelni, można osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Wymieszać bób, dymkę i salami. W occie winnym rozpuścić po szczypcie soli i cukru, dodać połowę posiekanej mięty i pieprz. Ciągle mieszając, wlać oliwę. Sosem polać sałatkę, posypać resztą mięty, udekorować jej listkami.