Składniki
- 1/2 kg wątróbki drobiowej
- cebula
- 2 jabłka
- 3 ogórki konserwowe
- 2-3 łyżki majonezu
- pęczek koperku
- pęczek natki pietruszki
- 2-3 łyżki bułki tartej
- olej do smażenia (najlepiej rzepakowy)
Przygotowanie
Wątróbkę myjemy pod bieżącą wodą, osączamy na papierowym ręczniku. Panierujemy w bułce tartej i smażymy ze wszystkich stron na oleju. Wykładamy na talerz i studzimy.
Cebulę, jabłka i ogórki obieramy i kroimy w kostkę. Ostudzoną wątróbkę kroimy w cienkie paski. Wszystkie składniki przekładamy do salaterki. Koperek i natkę siekamy, dodajemy do sałatki i mieszamy.
Sałatkę doprawiamy majonezem, delikatnie mieszamy i wstawiamy na 30 minut do lodówki, by się schłodziła.
Wątróbka będzie miała mniej goryczy i nabierze kruchości, gdy umytą zalejemy w miseczce szklanką mleka i odstawimy na ok. 2 godziny do lodówki.
Sałatka z wątróbką? – bardzo smaczne danie, polecam wszystkim, którzy lubią wątróbkę:)