Sałatka z wątróbką

Składniki

  • 1/2 kg wątróbki drobiowej
  • cebula
  • 2 jabłka
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2-3 łyżki majonezu
  • pęczek koperku
  • pęczek natki pietruszki
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • olej do smażenia (najlepiej rzepakowy)

Przygotowanie

Wątróbkę myjemy pod bieżącą wodą, osączamy na papierowym ręczniku. Panierujemy w bułce tartej i smażymy ze wszystkich stron na oleju. Wykładamy na talerz i studzimy.

Cebulę, jabłka i ogórki obieramy i kroimy w kostkę. Ostudzoną wątróbkę kroimy w cienkie paski. Wszystkie składniki przekładamy do salaterki. Koperek i natkę siekamy, dodajemy do sałatki i mieszamy.

Sałatkę doprawiamy majonezem, delikatnie mieszamy i wstawiamy na 30 minut do lodówki, by się schłodziła.

Wątróbka będzie miała mniej goryczy i nabierze kruchości, gdy umytą zalejemy w miseczce szklanką mleka i odstawimy na ok. 2 godziny do lodówki.

1 Comment

  1. Maria44

    Sałatka z wątróbką? – bardzo smaczne danie, polecam wszystkim, którzy lubią wątróbkę:)

    Reply

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *