Składniki
- puszka tuńczyka w zalewie
- 15 dag pomidorków cherry (czerwonych i żółtych)
- 15 dag rukoli
- 3 suszone pomidory w oliwie
- cebula
- 2 łyżki kaparów
- 5 dag czarnych oliwek
- 10 dag parmezanu
- 5 dag kiełków rzodkiewki
- 3 gałązki tymianku
- sok z 1/2 cytryny
- 4 łyżki oliwy
- sól
- biały pieprz
- kilka listków bazylii
Przygotowanie
Rukolę i kiełki opłukać. Pomidorki umyć, pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Suszone pomidory osączyć, pokroić w paski. Oliwki i kapary osączyć. Tuńczyka osączyć z zalewy, rozdrobnić. Parmezan pokroić obieraczką do warzyw w wiórki. Tymianek umyć, osuszyć, posiekać.
Połączyć rukolę, pomidorki, cebulę, suszone pomidory, oliwki, kapary i tuńczyka. W soku z cytryny rozpuścić szczyptę soli. Dodać tymianek i pieprz. Mieszając, dolać oliwę. Sosem polać sałatkę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Posypać wiórkami parmezanu i kiełkami, udekorować listkami bazylii.