Sałatka z tuńczykiem i kiełkami rzodkiewki

Składniki

  • puszka tuńczyka w zalewie
  • 15 dag pomidorków cherry (czerwonych i żółtych)
  • 15 dag rukoli
  • 3 suszone pomidory w oliwie
  • cebula
  • 2 łyżki kaparów
  • 5 dag czarnych oliwek
  • 10 dag parmezanu
  • 5 dag kiełków rzodkiewki
  • 3 gałązki tymianku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • biały pieprz
  • kilka listków bazylii

Przygotowanie

Rukolę i kiełki opłukać. Pomidorki umyć, pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Suszone pomidory osączyć, pokroić w paski. Oliwki i kapary osączyć. Tuńczyka osączyć z zalewy, rozdrobnić. Parmezan pokroić obieraczką do warzyw w wiórki. Tymianek umyć, osuszyć, posiekać.

Połączyć rukolę, pomidorki, cebulę, suszone pomidory, oliwki, kapary i tuńczyka. W soku z cytryny rozpuścić szczyptę soli. Dodać tymianek i pieprz. Mieszając, dolać oliwę. Sosem polać sałatkę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Posypać wiórkami parmezanu i kiełkami, udekorować listkami bazylii.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *