Sałatka z sosem borówkowym

Składniki

  • 4 cykorie
  • 300 g sałaty roszponki
  • 2 buraki
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki borówek (ze słoika)
  • 3 łyżki czerwonego wina
  • sól
  • pieprz
  • tarta gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki oleju orzechowego

Przygotowanie

Cykorie oczyścić, umyć, osuszyć, odkroić głąbki (są bardzo gorzkie), liście pokroić w cienkie paseczki. Sałatę oczyścić, opłukać, dobrze osączyć. Buraki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Jogurt wymieszać z borówkami i czerwonym winem. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i tartą gałką muszkatołową. Na końcu dodać olej orzechowy, wymieszać. Sosem polać sałatkę bezpośrednio przed podaniem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *