Sałatka z selerem naciowym i oliwkami

Składniki

  • sałata lodowa
  • 2 gałązki selera naciowego
  • po kilkanaście oliwek czarnych i zielonych
  • 2-3 plastry ananasa z puszki

Sos:

  • 1/3 szklanki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • cukier
  • zielony pieprz
  • sól
  • oliwa

Przygotowanie

Czosnek w łupinach skropić oliwą, owinąć folią aluminiową i piec 20 min w 180 st. Wycisnąć z łupin i rozetrzeć. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, dodać czosnek, doprawić pieprzem, solą i cukrem, wymieszać. Schłodzić w lodówce.

Sałatę, umyć, osuszyć, porwać na kawałki. Oliwki osączyć, pokroić w plasterki, zmieszać razem. Seler naciowy umyć, osuszyć, pokroić w talarki. Ananasy osączyć i pokroić w drobną kostkę.

Połączyć sałatę z selerem naciowym, ananasem i połową oliwek, resztę odłożyć do dekoracji. Doprawić solą i zielonym pieprzem. Sałatkę polać schłodzonym sosem, wymieszać. Przełożyć do salaterki, posypać pozostałymi oliwkami.

Comments are closed.

Dodaj przepis
Zachęcamy do nadsyłania przepisów kulinarnych i zdjęć na adres: przepisy@manger.pl