Sałatka z melonem i salami

Składniki

  • melon
  • 10 dag salami
  • 6 gałązek bazylii
  • 10 dag żółtego sera
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżeczka musztardy miodowej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Melon przeciąć na pół, okrągłą łyżką (np. do lodów) wydrążyć miąższ, tworząc kulki. Dekoracyjnie wyciąć brzegi owocu. Salami pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy, wrzucić salami i smażyć na rumiano. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Ser pokroić w kostkę. Bazylię umyć, osuszyć, z łodyżek oderwać listki, trochę odłożyć do dekoracji, resztę posiekać. Wymieszać salami, ser i kulki melona.

W soku z cytryny rozpuścić sól, dodać pieprz, posiekaną bazylię i musztardę. Dolać oliwę i mieszać, aż powstanie aksamitny sos. Polać nim sałatkę, wymieszać. Przełożyć do połówek melona, udekorować listkami bazylii.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *