Składniki
- melon
- 10 dag salami
- 6 gałązek bazylii
- 10 dag żółtego sera
- sok z 1/2 cytryny
- 4 łyżki oliwy
- łyżeczka musztardy miodowej
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Melon przeciąć na pół, okrągłą łyżką (np. do lodów) wydrążyć miąższ, tworząc kulki. Dekoracyjnie wyciąć brzegi owocu. Salami pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy, wrzucić salami i smażyć na rumiano. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Ser pokroić w kostkę. Bazylię umyć, osuszyć, z łodyżek oderwać listki, trochę odłożyć do dekoracji, resztę posiekać. Wymieszać salami, ser i kulki melona.
W soku z cytryny rozpuścić sól, dodać pieprz, posiekaną bazylię i musztardę. Dolać oliwę i mieszać, aż powstanie aksamitny sos. Polać nim sałatkę, wymieszać. Przełożyć do połówek melona, udekorować listkami bazylii.