Sałatka z makaronem i krewetkami

Składniki

  • 20 dag makaronu ryżowego
  • garść kiełków fasoli
  • średnia marchewka
  • strąk czerwonej papryki
  • 25 dag ugotowanych i obranych krewetek lub paluszków krabowych
  • 2 łyżki grubo posiekanych listków kolendry
  • łyżka ziaren sezamu
  • sól

Sos:

  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • sok z 2 limonek
  • łyżeczka cukru pudru
  • łyżka oleju sezamowego lub arachidowego

Przygotowanie

Składniki sosu dokładnie wymieszać. Makaron zalać wrzątkiem, przykryć, odstawić na 10 minut, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć i przełożyć do dużej miski. Marchewki obrać, wypłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w cienkie paski.

Kiełki fasoli zalać wrzątkiem, po 2-3 min odcedzić, przelać zimną wodą, dokładnie osączyć. Rozdrobnione warzywa wymieszać z zimnym makaronem, krewetkami lub pokrojonymi paluszkami krabowymi oraz kiełkami fasoli i uprażonym na suchej patelni sezamem. Polać sałatkę sosem, posolić, przykryć i na godzinę wstawić do lodówki. 15 min przed podaniem dodać kolendrę i wymieszać.

Owoce morza można zastąpić pokrojonym pieczonym mięsem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *