Składniki
- 20 dag makaronu ryżowego
- garść kiełków fasoli
- średnia marchewka
- strąk czerwonej papryki
- 25 dag ugotowanych i obranych krewetek lub paluszków krabowych
- 2 łyżki grubo posiekanych listków kolendry
- łyżka ziaren sezamu
- sól
Sos:
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- sok z 2 limonek
- łyżeczka cukru pudru
- łyżka oleju sezamowego lub arachidowego
Przygotowanie
Składniki sosu dokładnie wymieszać. Makaron zalać wrzątkiem, przykryć, odstawić na 10 minut, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć i przełożyć do dużej miski. Marchewki obrać, wypłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w cienkie paski.
Kiełki fasoli zalać wrzątkiem, po 2-3 min odcedzić, przelać zimną wodą, dokładnie osączyć. Rozdrobnione warzywa wymieszać z zimnym makaronem, krewetkami lub pokrojonymi paluszkami krabowymi oraz kiełkami fasoli i uprażonym na suchej patelni sezamem. Polać sałatkę sosem, posolić, przykryć i na godzinę wstawić do lodówki. 15 min przed podaniem dodać kolendrę i wymieszać.
Owoce morza można zastąpić pokrojonym pieczonym mięsem.