Składniki
- 25 dag wędzonego łososia
- 1 puszka groszku konserwowego
- 2 jabłka
- 100 ml śmietany
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 4 łyżki majonezu
- kilka gałązek koperku
- kilka liści sałaty
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Jabłka myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostką i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Groszek odsączamy z zalewy. Łososia kroimy w plastry, a następnie w niewielkie kawałeczki. Pokrojone jabłka, kostki łososia i groszek wkładamy do miski i oprószamy pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Majonez łączymy ze śmietaną, dodajemy do sałatki i mieszamy. Sałatkę przekładamy do salaterki wyłożonej kawałkami sałaty i dekorujemy posiekanym koperkiem.