Składniki
- 250 g mięsa z kurczaka (gotowanego lub pieczonego)
- szklanka ugotowanego na sypko ryżu
- 2 cebule
- szklanka zielonego groszku (z puszki lub gotowanego)
- szklanka jogurtu
- 1/2 szklanki śmietany
- 1/2 łyżeczki musztardy
- sok z cytryny
- sól
- po szczypcie cukru i pieprzu
- jajko ugotowane na twardo
- 2 małe twarde pomidory
- łyżka zielonych oliwek
- kilka gałązek natki pietruszki
Przygotowanie
Ugotowany ryż łączymy z drobno posiekaną cebulą, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy pieprzem i cukrem, mieszamy, przykrywamy i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Jogurt mieszamy ze śmietaną, musztardą i solą. Kurczaka kroimy w kostkę, groszek osączamy na sicie.
Kurczaka i groszek dodajemy do ryżu, polewamy sosem, dokładnie mieszamy.
Dekorujemy oliwkami, ćwiartkami jajek i pomidorów oraz gałązkami natki pietruszki.