Sałatka z kukurydzy i porów

Składniki

  • 1 kolba świeżej kukurydzy
  • 2 małe pory
  • 150 ml białego wina
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 główka sałaty
  • 1 strąk papryczki chili
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • kilka ładnych zielonych liści sałaty
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Kolbę kukurydzy oczyścić, umyć. Ziarenka kukurydzy ostrym nożem odkroić od kolby. Pory oczyścić, umyć, pokroić w cienkie krążki. Wino podgrzać, dodać ziarenka kukurydzy, gotować 5 minut na małym ogniu pod przykryciem.

Cytrynę sparzyć, sok wycisnąć. Mocno rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać kukurydzę razem z winem. Przyprawić na ostro solą, świeżo zmielonym pieprzem, musztardą, sokiem cytrynowym. Dodać pozostałą oliwę. Całość dusić kilka minut, wystudzić.

Sałatę, strąk papryki i papryczki chili umyć. Liście sałaty pokroić w szerokie paski. Papryki i papryczkę chili oczyścić z gniazd nasiennych. Miąższ pokroić w bardzo drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszać. Przyprawić na ostro. Sałatkę przełożyć na liście sałaty.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *