Składniki
- 24 dag chudej kiełbasy
- 4 kiełbaski pikantne(paprykowe)
- 2 pęczki dymki
- po 2 czerwone i żółte papryki
- 2 strąki chili
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 12 liści sałaty lodowej
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Obrać kiełbasę ze skórki, Dokroić w kostkę, kiełbaski pikantne pokroić w plasterki, dymkę oczyścić, umyć i pokroić w talarki, paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć pestki i białe części, miąższ pokroić w romby. Strąki chili przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki, umyć i drobno posiekać.
Warzywa i kiełbasę włożyć do półmiska. Wymieszać ocet z musztardą, solą i pieprzem, dodawać stopniowo oliwę, ubijając trzepaczką. Polać sałatkę pikantnym sosem, całość wymieszać i na chwilę odstawić.
Umyć liście sałaty, wysuszyć i ułożyć na talerzach. Ułożyć na nich sałatkę i posypać szczypiorkiem.