Składniki
- 2 puszki ośmiornicy (po 130 g)
- 1 cebula
- 3 pomidory
- 2 korniszony
- 1 mały strąk zielonej papryki
- 5 faszerowanych oliwek
- 1 puszka sardynek w oleju
- 2 łyżki octu cytrynowego
- sól
- pieprz
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
Ośmiornicę przełożyć na sitko, odsączyć. Sos zachować – wykorzystać potem przy przyrządzaniu dressingu.
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, usunąć pestki, miąższ pokroić w paseczki. Pokroić korniszony i umyte papryki w paski, a oliwki w krążki. Wyjąć sardynki z puszki, olej zachować. Pokroić ośmiorniczki i sardynki na małe cząstki. Wymieszać lekko z pozostałymi składnikami. Sałatkę rozmieścić w szklanych pucharkach.
Przyrządzić dressing: w tym celu zmieszać sos z ośmiorniczek i sardynek, dodać ocet, sól, pieprz i oliwę z oliwek. Skropić sałatkę.