Sałatka z kałamarnicy

Składniki

  • 2 puszki ośmiornicy (po 130 g)
  • 1 cebula
  • 3 pomidory
  • 2 korniszony
  • 1 mały strąk zielonej papryki
  • 5 faszerowanych oliwek
  • 1 puszka sardynek w oleju
  • 2 łyżki octu cytrynowego
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

Ośmiornicę przełożyć na sitko, odsączyć. Sos zachować – wykorzystać potem przy przyrządzaniu dressingu.

Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, usunąć pestki, miąższ pokroić w paseczki. Pokroić korniszony i umyte papryki w paski, a oliwki w krążki. Wyjąć sardynki z puszki, olej zachować. Pokroić ośmiorniczki i sardynki na małe cząstki. Wymieszać lekko z pozostałymi składnikami. Sałatkę rozmieścić w szklanych pucharkach.

Przyrządzić dressing: w tym celu zmieszać sos z ośmiorniczek i sardynek, dodać ocet, sól, pieprz i oliwę z oliwek. Skropić sałatkę.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *