Sałatka z kalafiora

Składniki

  • 1 kalafior (może być mrożony)
  • 3-4 średnie pomidory
  • 5-6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 duża cebula
  • 10 łyżek majonezu
  • 8 łyżek śmietany
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Kalafiora podzielonego na niewielkie różyczki gotujemy w lekko osolonej wodzie z niewielką ilością cukru. Dokładnie osączamy na sicie i studzimy.

Pomidory, obrane jajka i cebulę kroimy w plasterki.

Śmietanę i majonez mieszamy, aby powstał jednolity sos i przyprawiamy solą i pieprzem tak, jak lubimy.

Warzywa i jajka układamy na przemian warstwami, nie mieszamy. Gdy wyczerpiemy wszystkie składniki, polewamy sałatkę przygotowanym sosem majonezowym.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *