Sałatka z kabaczka

Składniki

  • mały kabaczek
  • 2 cebule
  • 2 soczyste jabłka
  • 4 łyżki posiekanych marynowanych grzybków
  • 4 jaja
  • ugotowane na twardo
  • 3/4 szklanki majonezu
  • 3 łyżki śmietany 18-proc.
  • kilka suszonych śliwek kalifornijskich
  • sok z cytryny
  • cukier
  • sól

Przygotowanie

Kabaczek obrać, przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki, ugotować na półmiękko na parze lub w niewielkiej ilości wody. Osączyć, wystudzić i pokroić w niezbyt dużą kostkę. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach, skropić sokiem z cytryny.

Cebulę obrać, posiekać, śliwki pokroić w paski, a obrane jaja – w kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do salaterki, polać śmietaną rozkłóconą z majonezem, starannie wymieszać i przyprawić do smaku.

Podawać jako przekąskę lub danie kolacyjne.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *