Składniki
- mały kabaczek
- 2 cebule
- 2 soczyste jabłka
- 4 łyżki posiekanych marynowanych grzybków
- 4 jaja
- ugotowane na twardo
- 3/4 szklanki majonezu
- 3 łyżki śmietany 18-proc.
- kilka suszonych śliwek kalifornijskich
- sok z cytryny
- cukier
- sól
Przygotowanie
Kabaczek obrać, przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki, ugotować na półmiękko na parze lub w niewielkiej ilości wody. Osączyć, wystudzić i pokroić w niezbyt dużą kostkę. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach, skropić sokiem z cytryny.
Cebulę obrać, posiekać, śliwki pokroić w paski, a obrane jaja – w kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do salaterki, polać śmietaną rozkłóconą z majonezem, starannie wymieszać i przyprawić do smaku.
Podawać jako przekąskę lub danie kolacyjne.