Sałatka z jajkiem i czerwoną kapustą

Składniki

  • 3 jajka
  • 1/2 sałaty
  • 15 dag czerwonej kapusty
  • czerwona papryka
  • marchewka
  • pomidor
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • łyżka octu winnego
  • łyżeczka musztardy diżońskiej
  • estragon
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w plasterki. Sałatą rozdzielić na liście, umyć, osuszyć, porwać. Kapustę jak najdrobniej poszatkować, sparzyć wrzątkiem.

Paprykę umyć, wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić w jak najdłuższe paseczki. Marchewkę obrać, opłukać, pokroić w długie wiórki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pomidor umyć, osuszyć, pokroić w grubszą kostkę. Połączyć jajka, sałatę, kapustę, paprykę, marchewkę, pomidory i cebulę.

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. W occie winnym rozpuścić po szczypcie soli i cukru, dodać czosnek, estragon, pieprz, musztardę. Dolać oliwę i mieszać, aż powstanie aksamitny sos. Polać nim sałatkę, wymieszać.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *