Sałatka z fetą i orzechami

Składniki

  • sałata
  • 10 dag fety
  • garść orzechów włoskich
  • 4-5 marynowanych szalotek
  • sok z 1/2 cytryny
  • oliwa
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Orzechy uprażyć na suchej patelni. Sałatę umyć, podzielić na liście, osuszyć, porwać na kawałki. Szalotki po kroić w talarki, a fetę w plasterki.

Połączyć sałatę, szalotki, orzechy i fetę. W soku z cytryny rozpuścić szczyptę soli, dodać pieprz i 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich. Dolać oliwę i mieszać, aż powstanie aksamitna emulsja. Sałatkę polać sosem, delikatnie wymieszać.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *