Sałatka z fasoli z gruszkami

Przygotowanie

  • 250 g fasoli szparagowej
  • 1 puszki białej fasoli (475 ml)
  • 2  gruszki
  • 4 pomidory
  • 3 łyżki octu z białego wina
  • 125 g chudego boczku
  • 1 czerwona cebula
  • 6 łyżek oleju
  • 1/2 pęczka majeranku
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

Umytą, oczyszczoną i przekrojoną na połowę fasolkę włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować około 10 minut.

Odcedzić i od razu ostudzić w lodowatej wodzie.

W ten sposób zachowa swój piękny zielony kolor.

Białą fasolę odcedzić na sitku, opłukać w zimnej wodzie i dokładnie odsączyć.

Umyte pomidory przekroić na połowy, usunąć pestki, a miąższ pokroić w małą kostkę.

Gruszki również umyć, nieobrane pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i pokroić gruszki w cząstki.

Czerwoną cebulę obrać, przekroić na połowę i pokroić w cieniutkie plasterki.

Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w misce.

Na gorącej patelni usmażyć na chrupiąco pokrojony w kostkę boczek.

Lekko wystudzić.

Następnie utrzeć boczek i tłuszcz, który się z niego wytopił, z olejem i octem na dresing.

Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Dla aromatu dodać drobno posiekany majeranek.

Sporządzonym dresingiem polać sałatkę, dokładnie wymieszać i odstawić na 20 minut do zmacerowania.

Podawać ją z wiejskim chlebem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *