Składniki
- 1,5 szklanki fasolki perłowej
- 1 ogórek kiszony
- 1 jabłko
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 1 mała cebula
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Fasolkę moczymy dzień wcześniej, następnie zmieniamy wodę na świeżą i gotujemy do miękkości. Odcedzamy.
Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę, lekko odciskamy, dodajemy do fasolki. Cebulę drobno siekamy, jajko i jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do sałatki.
Sałatkę mieszamy z jogurtem, musztardą i przecierem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Zamiast moczyć i gotować fasolkę, możemy użyć tej z puszki – wystarczy tylko osączyć ją z zalewy.