Sałatka z fasoli

Składniki

  • 1,5 szklanki fasolki perłowej
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 jabłko
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 mała cebula
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Fasolkę moczymy dzień wcześniej, następnie zmieniamy wodę na świeżą i gotujemy do miękkości. Odcedzamy.

Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę, lekko odciskamy, dodajemy do fasolki. Cebulę drobno siekamy, jajko i jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do sałatki.

Sałatkę mieszamy z jogurtem, musztardą i przecierem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Zamiast moczyć i gotować fasolkę, możemy użyć tej z puszki – wystarczy tylko osączyć ją z zalewy.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *