Sałatka z dyni

Składniki

  • 70 dag dyni
  • 3 różnokolorowe papryki
  • 15 dag wędliny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu lub oliwy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Dynię myjemy obieramy i kroimy w dużą kostkę. Następnie wkładamy do osolonej wody z dodatkiem kwasku cytrynowego. Na wpół miękką wyjmujemy i odcedzamy.

Papryki myjemy, oczyszczamy i kroimy w dużą kostkę.

Wędlinę również kroimy w kostkę. Dodajemy dynię, doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Dodajemy majonez lub olej oraz natkę i szczypiorek. Wszystkie składniki mieszamy. Sałatkę wykładamy na talerz i dekorujemy.

Ta sałatka wygląda szczególnie efektownie podana na liściach sałaty.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *