Składniki
- 400 g filetów z dorsza
- osolona woda
- 2 łyżki octu z białego wina
- 8 łyżek oleju
- 2 łyżki sherry
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 120 g pokrojonej w kostkę papryki (czerwonej, żółtej, zielonej)
- 40 g pokrojonych w plasterki oliwek
- kilka listków sałaty i gałązki koperku do przybrania
Przygotowanie
Filet z dorsza szybko opłukać zimną wodą, pokroić w spore kostki i gotować 2 minuty w osolonej wodzie. Ostrożnie wyjąć kostki ryby z wywaru, osączyć i odstawić w chłodne miejsce.
Wymieszać ocet z olejem i sherry, przyprawić solą i pieprzem, połączyć z koperkiem.
Włożyć do marynaty kostki papryki i plasterki oliwek, pozostawić na chwilę, by przeszły aromatem sosu.
Ostrożnie połączyć sos z ostudzonymi kostkami ryby Ułożyć sałatkę z dorsza na liściach sałaty i przybrać gałązkami koperku.