Sałatka z dorsza

Składniki

  • 400 g filetów z dorsza
  • osolona woda
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 8 łyżek oleju
  • 2 łyżki sherry
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 120 g pokrojonej w kostkę papryki (czerwonej, żółtej, zielonej)
  • 40 g pokrojonych w plasterki oliwek
  • kilka listków sałaty i gałązki koperku do przybrania

Przygotowanie

Filet z dorsza szybko opłukać zimną wodą, pokroić w spore kostki i gotować 2 minuty w osolonej wodzie. Ostrożnie wyjąć kostki ryby z wywaru, osączyć i odstawić w chłodne miejsce.

Wymieszać ocet z olejem i sherry, przyprawić solą i pieprzem, połączyć z koperkiem.

Włożyć do marynaty kostki papryki i plasterki oliwek, pozostawić na chwilę, by przeszły aromatem sosu.

Ostrożnie połączyć sos z ostudzonymi kostkami ryby Ułożyć sałatkę z dorsza na liściach sałaty i przybrać gałązkami koperku.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *