Sałatka z czerwoną soczewicą

Składniki

  • szklanka czerwonej soczewicy w połówkach (20 dag)
  • kostka bulionu warzywnego
  • żółta papryka
  • marchewka
  • 2 twarde pomidory
  • 5 łyżek marynowanej cebulki perłowej
  • pół małej główki sałaty rzymskiej
  • 10 dag kiełków lucerny (lub innych)

Sos:

  • 6-8 łyżek oliwy
  • 4-5 łyżek soku pomidorowego
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • sok z dużej cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • bazylia
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Soczewicę opłukać, zalać 1/2 l wody, dodać kostkę bulionową, zagotować. Marchewkę obrać, opłukać, pokroić w kostkę, dodać do soczewicy. Gotować razem na małym ogniu 8 minut, aż soczewica będzie miękka i wchłonie prawie cały płyn. Osączyć na sicie i odstawić do ostudzenia.

W tym czasie paprykę i pomidory pokroić w kostkę. Wymieszać z soczewicą. Dodać cebulkę perłową.

Z sałaty rzymskiej wybrać środkowe liście, opłukać, osuszyć. Większe liście pokroić, mniejsze zostawić w całości i wymieszać z sałatką.

Połączyć oliwę, sok pomidorowy i cytrynowy oraz sos sojowy. Doprawić roztartym czosnkiem, posiekaną bazylią, solą i pieprzem. Sałatkę wymieszać z sosem. Posypać kiełkami.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *