Składniki
- szklanka czerwonej soczewicy w połówkach (20 dag)
- kostka bulionu warzywnego
- żółta papryka
- marchewka
- 2 twarde pomidory
- 5 łyżek marynowanej cebulki perłowej
- pół małej główki sałaty rzymskiej
- 10 dag kiełków lucerny (lub innych)
Sos:
- 6-8 łyżek oliwy
- 4-5 łyżek soku pomidorowego
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- sok z dużej cytryny
- 2-3 ząbki czosnku
- bazylia
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Soczewicę opłukać, zalać 1/2 l wody, dodać kostkę bulionową, zagotować. Marchewkę obrać, opłukać, pokroić w kostkę, dodać do soczewicy. Gotować razem na małym ogniu 8 minut, aż soczewica będzie miękka i wchłonie prawie cały płyn. Osączyć na sicie i odstawić do ostudzenia.
W tym czasie paprykę i pomidory pokroić w kostkę. Wymieszać z soczewicą. Dodać cebulkę perłową.
Z sałaty rzymskiej wybrać środkowe liście, opłukać, osuszyć. Większe liście pokroić, mniejsze zostawić w całości i wymieszać z sałatką.
Połączyć oliwę, sok pomidorowy i cytrynowy oraz sos sojowy. Doprawić roztartym czosnkiem, posiekaną bazylią, solą i pieprzem. Sałatkę wymieszać z sosem. Posypać kiełkami.