Składniki
- 2 owoce awokado
- 8 dag rodzynek
- 10 dag łuskanych orzechów włoskich
- 2 duże łyżki miodu
Przygotowanie
Rodzynki parzymy wrzącą wodą, chwilę moczymy i odcedzamy. Miód podgrzewamy w małym rondelku. Łuskane orzechy włoskie smażymy na płynnym miodzie, cały czas mieszamy, żeby się nie przypaliły. Następnie dodajemy osączone rodzynki i mieszamy.
Oba awokado obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i wydrążamy pestki. Miąższ owoców kroimy w niewielką kostkę, następnie dodajemy do orzechów z rodzynkami. Mieszamy, przekładamy do salaterki i od razu podajemy.
Najsmaczniejsze jest awokado dojrzałe, czyli takie, którego miąższ pod skórką jest pod naciskiem palca wyczuwalnie miękki. Jeśli natomiast kupiliśmy awokado twarde i niedojrzałe, zawińmy je w papier lub folię aluminiową i na 2-3 dni pozostawmy w ciemnym miejscu. Wtedy szybciej dojrzeje.