Sałatka szparagowa z pomarańczami

Składniki

  • 1 i 1/2 zielonych szparagów
  • 2 łyżki oleju
  • 4-5 łyżek soku pomarańczowego
  • 4-5 łyżek białego wina
  • sól
  • pieprz
  • 4-5 soczystych pomarańczy
  • 3 pojemniki rzeżuchy
  • 3 łyżki oleju winogronowego

Przygotowanie

Szparagi umyć, obrać dolną część pędów, następnie pokroić na kawałki o długości 4 cm. Mocno rozgrzać olej na patelni, smażyć szparagi 5 minut na małym ogniu mieszając. Podlać sokiem pomarańczowym i białym winem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Pomarańcze obrać ostrym nożem, podzielić na cząstki, zdjąć z nich skórki, wydzielający się przy tym sok zachować.

Rzeżuchę opłukać pod bieżącą wodą, dobrze osączyć na sitku.

Sok pomarańczowy (uzyskany przy zdejmowaniu skórek) wymieszać z olejem winogronowym. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Szparagi wymieszać z cząstkami pomarańczy i przygotowanym sosem. Gotową sałatkę posypać rzeżuchą.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *