Składniki
- 1 i 1/2 zielonych szparagów
- 2 łyżki oleju
- 4-5 łyżek soku pomarańczowego
- 4-5 łyżek białego wina
- sól
- pieprz
- 4-5 soczystych pomarańczy
- 3 pojemniki rzeżuchy
- 3 łyżki oleju winogronowego
Przygotowanie
Szparagi umyć, obrać dolną część pędów, następnie pokroić na kawałki o długości 4 cm. Mocno rozgrzać olej na patelni, smażyć szparagi 5 minut na małym ogniu mieszając. Podlać sokiem pomarańczowym i białym winem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Pomarańcze obrać ostrym nożem, podzielić na cząstki, zdjąć z nich skórki, wydzielający się przy tym sok zachować.
Rzeżuchę opłukać pod bieżącą wodą, dobrze osączyć na sitku.
Sok pomarańczowy (uzyskany przy zdejmowaniu skórek) wymieszać z olejem winogronowym. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Szparagi wymieszać z cząstkami pomarańczy i przygotowanym sosem. Gotową sałatkę posypać rzeżuchą.