Sałatka szparagowa

Składniki

  • 50 dag szparagów
  • 15 dag pieczarek
  • 15 dag gotowanej szynki
  • 1/2 główki sałaty
  • 1 puszka mandarynek
  • 150 ml śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki ostrego keczupu
  • kilka listków bazylii
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Szparagi myjemy, osuszamy, obieramy, kroimy na małe kawałki, gotujemy ok. 5 minut w osolonej wodzie, następnie odcedzamy i studzimy. Pieczarki czyścimy, myjemy, kroimy w plastry. Mandarynki odsączamy z zalewy, szynkę kroimy w paseczki. Do śmietany dodajemy sos z cytryny, trzy łyżki zalewy z mandarynek, keczup, przyprawiamy curry, solą, pieprzem, cukrem i mieszamy. Szparagi łączymy z pokrojoną szynką, pieczarkami i mandarynkami (część zostawiamy do dekoracji). Mieszamy, polewamy sosem i odstawiamy na 20 minut. Sałatę rwiemy na pojedyncze liście, płuczemy, osuszamy i wykładamy nią szklane pucharki lub salaterki. Następnie wykładamy sałatkę, dekorujemy resztą mandarynek i świeżymi listkami bazylii.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *