Składniki
- 50 dag szparagów
- 15 dag pieczarek
- 15 dag gotowanej szynki
- 1/2 główki sałaty
- 1 puszka mandarynek
- 150 ml śmietany
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki ostrego keczupu
- kilka listków bazylii
- cukier
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Szparagi myjemy, osuszamy, obieramy, kroimy na małe kawałki, gotujemy ok. 5 minut w osolonej wodzie, następnie odcedzamy i studzimy. Pieczarki czyścimy, myjemy, kroimy w plastry. Mandarynki odsączamy z zalewy, szynkę kroimy w paseczki. Do śmietany dodajemy sos z cytryny, trzy łyżki zalewy z mandarynek, keczup, przyprawiamy curry, solą, pieprzem, cukrem i mieszamy. Szparagi łączymy z pokrojoną szynką, pieczarkami i mandarynkami (część zostawiamy do dekoracji). Mieszamy, polewamy sosem i odstawiamy na 20 minut. Sałatę rwiemy na pojedyncze liście, płuczemy, osuszamy i wykładamy nią szklane pucharki lub salaterki. Następnie wykładamy sałatkę, dekorujemy resztą mandarynek i świeżymi listkami bazylii.