Składniki
- 25 dag solonych śledzi
- 30 dag kwaskowatych jabłek
- 25 dag mortadeli lub kiełbasy parówkowej
- 30 dag buraczków konserwowych
- 25 dag dużych ogórków konserwowych
- 25 dag pieczonego schabu
- 20 dag łagodnego żółtego sera (np. ementaler)
- 30 dag majonezu
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz biały
Przygotowanie
Śledzie zalać zimną wodą, moczyć co najmniej 12 godzin. Osączyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki.
Jabłka pokroić na ćwiartki, obrać, usunąć gniazda nasienne. Schab i żółty ser pokroić w grube plastry. Kiełbasę obrać ze skórki; buraczki i ogórki osączyć. Wszystkie składniki pokroić w kosteczkę.
Śledzie przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki. Majonez wymieszać z musztardą i natką, polać sałatkę. Mieszać, aż buraczki puszczą sok i nadadzą sałatce głęboki, ciemnoczerwony kolor. Doprawić pieprzem i odrobiną soli, przykryć. Odstawić do lodówki na 24 godziny.
Uwielbiam śledzie i przygotowałam je według tego przepisu. Wyszły bardzo pyszne, wszystkim polecam.