Sałatka śledziowa

Składniki

  • 25 dag solonych śledzi
  • 30 dag kwaskowatych jabłek
  • 25 dag mortadeli lub kiełbasy parówkowej
  • 30 dag buraczków konserwowych
  • 25 dag dużych ogórków konserwowych
  • 25 dag pieczonego schabu
  • 20 dag łagodnego żółtego sera (np. ementaler)
  • 30 dag majonezu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz biały

Przygotowanie

Śledzie zalać zimną wodą, moczyć co najmniej 12 godzin. Osączyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki.

Jabłka pokroić na ćwiartki, obrać, usunąć gniazda nasienne. Schab i żółty ser pokroić w grube plastry. Kiełbasę obrać ze skórki; buraczki i ogórki osączyć. Wszystkie składniki pokroić w kosteczkę.

Śledzie przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki. Majonez wymieszać z musztardą i natką, polać sałatkę. Mieszać, aż buraczki puszczą sok i nadadzą sałatce głęboki, ciemnoczerwony kolor. Doprawić pieprzem i odrobiną soli, przykryć. Odstawić do lodówki na 24 godziny.

1 Comment

  1. Hania

    Uwielbiam śledzie i przygotowałam je według tego przepisu. Wyszły bardzo pyszne, wszystkim polecam.

    Reply

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *