Składniki
- 10 dag sera ementaler
- 10 dag sera gouda
- 10 dag sera rokpol
- 5 dag sera oscypek
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 2 czerwone cebule
- 2 pomidory
- 1/2 awokado
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka posiekanej natki
- pieprz
- sól
Przygotowanie
Wszystkie sery zetrzeć na tarce o grubych otworach.
Papryki umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę.
Cebule obrać i drobno posiekać.
Warzywa i sery wyłożyć do salaterki i delikatnie wymieszać.
Awokado umyć, obrać i drobno posiekać.
Jogurt wymieszać z majonezem.
Dodać awokado oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Przyprawić solą i pieprzem.
Wymieszać.
Polać sosem sałatkę i wymieszać wszystkie składniki.
Przed podaniem posypać drobno posiekaną natką.
Zapowiada się świetnie, aż mi ślinka cieknie 🙂 Nie podoba mi się jedynie ten czosnek, zawsze bardzo mi się później odbija. A moja mama w ogóle nie cierpi czosnku. Mam nadzieję że bez czosnku też będzie dobre.