Sałatka ryżowa z owocami morza i curry

Składniki

  • 2 szklanki ryżu
  • 10 dag dużych obranych krewetek
  • 10 dag kalmarów
  • 10 dag ośmiorniczek
  • 15 dag małży
  • 8-10 pomidorków cherry
  • cebula
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • curry
  • kmin rzymski
  • sos tabasco
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 pęczka natki
  • cytryna

Przygotowanie

Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie z 2 łyżeczkami curry. Małże zalać bulionem i winem, gotować pod przykryciem 5 minut. Natkę posiekać. Pomidorki umyć, przekroić na połówki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Zeszklić na oliwie cebulę i czosnek, chwilę smażyć. Dodać kmin rzymski, parę kropli tabasco, sól i pieprz. Włożyć owoce morza, smażyć 10 minut. Pod koniec wrzucić pomidorki i małże.

Owoce morza dodać do ryżu, polać sosem ze smażenia, wymieszać. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Sałatkę posypać posiekaną natką, udekorować ćwiartkami cytryny.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *