Składniki
- 2 szklanki ryżu
- 10 dag dużych obranych krewetek
- 10 dag kalmarów
- 10 dag ośmiorniczek
- 15 dag małży
- 8-10 pomidorków cherry
- cebula
- 50 ml czerwonego wytrawnego wina
- szklanka bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- 3 ząbki czosnku
- curry
- kmin rzymski
- sos tabasco
- sól
- pieprz
- 1/2 pęczka natki
- cytryna
Przygotowanie
Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie z 2 łyżeczkami curry. Małże zalać bulionem i winem, gotować pod przykryciem 5 minut. Natkę posiekać. Pomidorki umyć, przekroić na połówki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Zeszklić na oliwie cebulę i czosnek, chwilę smażyć. Dodać kmin rzymski, parę kropli tabasco, sól i pieprz. Włożyć owoce morza, smażyć 10 minut. Pod koniec wrzucić pomidorki i małże.
Owoce morza dodać do ryżu, polać sosem ze smażenia, wymieszać. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Sałatkę posypać posiekaną natką, udekorować ćwiartkami cytryny.