Składniki
- szklanka ryżu
- podwójna pierś z kurczaka
- papryka
- pęczek szczypioru
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Marynata:
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki sherry
- 2 łyżki oliwy
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
Przygotowanie
Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Mięso umyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Szalotki posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Imbir obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać sos sojowy, miód, sherry, oliwę, szalotki, czosnek i imbir. Kurczaka włożyć do marynaty, ostawić na godzinę do lodówki.
Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w paseczki. Szczypior umyć, osuszyć, posiekać. Mięso wyjąć z marynaty (zachować ją), usmażyć na rozgrzanym oleju na zloty kobr.
Wymieszać ryż, kurczaka, paprykę i połowę szczypioru. Sałatkę polać marynatą, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Nakładać do miseczek, posypać szczypiorem i podawać.