Sałatka ryżowa z kurczakiem i papryką

Składniki

  • szklanka ryżu
  • podwójna pierś z kurczaka
  • papryka
  • pęczek szczypioru
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Marynata:

  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki sherry
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru

Przygotowanie

Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Mięso umyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Szalotki posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Imbir obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać sos sojowy, miód, sherry, oliwę, szalotki, czosnek i imbir. Kurczaka włożyć do marynaty, ostawić na godzinę do lodówki.

Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w paseczki. Szczypior umyć, osuszyć, posiekać. Mięso wyjąć z marynaty (zachować ją), usmażyć na rozgrzanym oleju na zloty kobr.

Wymieszać ryż, kurczaka, paprykę i połowę szczypioru. Sałatkę polać marynatą, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Nakładać do miseczek, posypać szczypiorem i podawać.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *