Sałatka ryżowa w pomidorach

Składniki

  • 4 duże pomidory
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • szklanka ugotowanego ryżu
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • 1/2 strąka żółtej papryki
  • strączek chili
  • mały kubek jogurtu naturalnego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Z pomidorów odkroić wierzchy. Wydrążyć łyżeczką pestki wraz z częścią miąższu. Wnętrze oprószyć solą, pieprzem i ziołami.

Miąższ pomidorów pokroić w kostkę, odrzucając pestki. Dymkę, chili i paprykę posiekać. Ryż połączyć z warzywami i tuńczykiem. Doprawić sałatkę do smaku, wymieszać i napełnić pomidory. Wierzchy polać jogurtem doprawionym do smaku zmiażdżonym czosnkiem, sokiem wyciśniętym z cytryny, solą oraz pieprzem.

1 Comment

  1. michalina t.

    Bardzo smaczna sałatka, warto ją przygotować.

    Reply

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *