Składniki
- 4 duże pomidory
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- szklanka ugotowanego ryżu
- 2 dymki ze szczypiorem
- 1/2 strąka żółtej papryki
- strączek chili
- mały kubek jogurtu naturalnego
- 1-2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Z pomidorów odkroić wierzchy. Wydrążyć łyżeczką pestki wraz z częścią miąższu. Wnętrze oprószyć solą, pieprzem i ziołami.
Miąższ pomidorów pokroić w kostkę, odrzucając pestki. Dymkę, chili i paprykę posiekać. Ryż połączyć z warzywami i tuńczykiem. Doprawić sałatkę do smaku, wymieszać i napełnić pomidory. Wierzchy polać jogurtem doprawionym do smaku zmiażdżonym czosnkiem, sokiem wyciśniętym z cytryny, solą oraz pieprzem.
Bardzo smaczna sałatka, warto ją przygotować.