Sałatka nicejska

Składniki

  • 3 jajka
  • 25 dag fasolki szparagowej
  • 15 dag tuńczyka z puszki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 10 dag oliwek
  • 3 pomidory
  • 2 cebule
  • 1 ogórek
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Fasolkę obieramy, usuwamy stwardniałe końcówki, myjemy i gotujemy do miękkości. Następnie osączamy i kroimy na kawałki. Tuńczyka odsączamy z zalewy i dzielimy na małe kawałki. Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na cząstki. Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimną wodą, obieramy i kroimy na ćwiartki. Cebule obieramy i drobno siekamy. Ogórka myjemy, osuszamy i kroimy na plastry. Oliwki odsączamy i kroimy na połówki. Wszystkie składniki mieszamy i układamy fantazyjnie w salaterce, skrapiamy oliwą i przyprawiamy solą oraz pieprzem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *