Sałatka makaronowa z salami

Składniki

  • 20 dag krótkiego makaronu (kokardki, świderki, muszelki)
  • 20 dag pikantnego salami w plasterkach
  • 10 dag czarnych oliwek nadziewanych papryką
  • 25 dag samych różyczek brokułu
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 ogórki konserwowe
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • pęczek natki pietruszki
  • łyżka oliwy

Sos:

  • 5 łyżek majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka cukru
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Różyczki brokułu wrzucić na 5 min do wrzącej posolonej i lekko osłodzonej wody, po czym odcedzić. Obrane z włókien łodygi selera pokroić w cienkie plasterki, obsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Ogórki pokroić w półplasterki, a salami w paski. Ugotowany makaron wymieszać z oliwą, a gdy ostygnie – z wędliną, warzywami i oliwkami, posiekaną natką, pokrojonymi na połówki pomidorkami. Składniki sosu połączyć, polać nim sałatkę i wymieszać.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *