Składniki
- 20 dag krótkiego makaronu (kokardki, świderki, muszelki)
- 20 dag pikantnego salami w plasterkach
- 10 dag czarnych oliwek nadziewanych papryką
- 25 dag samych różyczek brokułu
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 ogórki konserwowe
- kilka pomidorków koktajlowych
- pęczek natki pietruszki
- łyżka oliwy
Sos:
- 5 łyżek majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka cukru
- pieprz
- sól
Przygotowanie
Różyczki brokułu wrzucić na 5 min do wrzącej posolonej i lekko osłodzonej wody, po czym odcedzić. Obrane z włókien łodygi selera pokroić w cienkie plasterki, obsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Ogórki pokroić w półplasterki, a salami w paski. Ugotowany makaron wymieszać z oliwą, a gdy ostygnie – z wędliną, warzywami i oliwkami, posiekaną natką, pokrojonymi na połówki pomidorkami. Składniki sosu połączyć, polać nim sałatkę i wymieszać.