Sałatka macedońska

Składniki

  • 200 g papryki
  • 200 g pomidorów
  • 100 g zielonej fasolki
  • 100 g kalafiora
  • 100 g zielonego groszku
  • 200 g ziemniaków
  • 2/3 szklanki octu winnego
  • 2 kostki cukru
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • szczypta mielonej papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól

Przygotowanie

Wszystkie warzywa, poza pomidorami i papryką ugotować w osolonej wodzie ( ziemniaki ugotować osobno).

Pomidory oraz paprykę pokroić na plasterki.

Polać oliwą.

Dodać sól i pieprz.

Następnie wymieszać je z ugotowanymi jarzynami i odstawić na ok. 1 godzinę.

Po upływie tego czasu na wierch położyć 2 kostki cukru.

Całość polać octem winnym, po czym znowu odstawić na 1 godzinę.

Na sam koniec ułożyć na sałatce ugotowane i pocięte w plasterki jajka.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *