Sałatka kukurydziana

Składniki

  • 1 niewielki wędzony kurczak
  • 1 puszka konserwowego ananasa
  • 1 puszka konserwowej kukurydzy
  • sok z cytryny
  • 1-2 łyżki brandy
  • majonez
  • garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, bazylia)

Przygotowanie

Oddzielić mięso od kości i pokroić w kostkę. Ananas i kukurydzę odcedzić z zalewy (z zalewy ananasowej można przygotować wspaniały dodatek do drinków – wystarczy wlać płyn do torebek na kostki lodu i zamrozić. Takie kostki poprawiają smak nawet zwykłej herbaty). Ananas pokroić w kostkę, skropić brandy. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i posiekaną zieleniną. Przed podaniem nieco schłodzić.

Do sałatki kukurydzianej zamiast ana?nasa można dodać dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *