Składniki
- 1 niewielki wędzony kurczak
- 1 puszka konserwowego ananasa
- 1 puszka konserwowej kukurydzy
- sok z cytryny
- 1-2 łyżki brandy
- majonez
- garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, bazylia)
Przygotowanie
Oddzielić mięso od kości i pokroić w kostkę. Ananas i kukurydzę odcedzić z zalewy (z zalewy ananasowej można przygotować wspaniały dodatek do drinków – wystarczy wlać płyn do torebek na kostki lodu i zamrozić. Takie kostki poprawiają smak nawet zwykłej herbaty). Ananas pokroić w kostkę, skropić brandy. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i posiekaną zieleniną. Przed podaniem nieco schłodzić.
Do sałatki kukurydzianej zamiast ana?nasa można dodać dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.