Sałatka indyjska

Składniki

  • 10 dag ryżu
  • 250 ml bulionu
  • po 5 dag czerwonej fasoli i kukurydzy z puszki
  • cebula
  • pomidor
  • jabłko
  • 2 plastry ananasa
  • banan
  • pomarańcza
  • 2 dag rodzynek
  • łyżka posiekanej natki pietruszki i estragonu
  • łyżeczka masła

Sos:

  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka soku z cytryny
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Ryż gotujemy w bulionie około 20 minut. Cebulę i pomidora (bez skórki) kroimy w cienkie plasterki. Fasolę i kukurydzę osączamy z zalewy.

Ananasa i obrane jabłko kroimy w kostkę, banana w plastry. Pomarańczę dzielimy na cząstki. Na maśle podsmażamy rodzynki, studzimy, dodajemy do ryżu. Wrzucamy warzywa i owoce, mieszamy.

Sok z cytryny rozcieramy z solą, pieprzem i oliwą, polewamy sałatkę i mieszamy.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *