Składniki
- 10 dag ryżu
- 250 ml bulionu
- po 5 dag czerwonej fasoli i kukurydzy z puszki
- cebula
- pomidor
- jabłko
- 2 plastry ananasa
- banan
- pomarańcza
- 2 dag rodzynek
- łyżka posiekanej natki pietruszki i estragonu
- łyżeczka masła
Sos:
- 3 łyżki oliwy
- łyżka soku z cytryny
- pieprz
- sól
Przygotowanie
Ryż gotujemy w bulionie około 20 minut. Cebulę i pomidora (bez skórki) kroimy w cienkie plasterki. Fasolę i kukurydzę osączamy z zalewy.
Ananasa i obrane jabłko kroimy w kostkę, banana w plastry. Pomarańczę dzielimy na cząstki. Na maśle podsmażamy rodzynki, studzimy, dodajemy do ryżu. Wrzucamy warzywa i owoce, mieszamy.
Sok z cytryny rozcieramy z solą, pieprzem i oliwą, polewamy sałatkę i mieszamy.