Sałatka buraczana z kukurydzą i ziemniakami

Składniki

  • 30 dag buraków
  • 1 puszka kukurydzy
  • 30 dag ziemniaków
  • 6 – 8 korniszonów
  • 1 czerwona cebula
  • po 2 łyżki posiekanego szczypiorku i natki pietruszki

Sos:

  • 5 łyżek oliwy
  • 4 łyżki soku jabłkowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki zalewy z korniszonów
  • 1 łyżeczka bulionu warzywnego rozpuszczona w 2 łyżkach wody
  • zioła sałatkowe
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Ziemniaki i buraki wyszorować, ugotować w łupinach, ostudzić i obrać ze skórki.

Z buraków specjalną łyżeczką wyciąć kulki.

Ziemniaki pokroić w kostkę.

Korniszony pokroić wzdłuż na cienkie plastry.

Cebulę pokroić w cienkie krążki, rozdzielić je na pojedyncze pierścienie.

Rozdrobnione składniki sałatki przełożyć do miski.

Dodać kukurydzę, szczypiorek i natkę pietruszki.

Na sos wymieszać oliwę z sokiem jabłkowym, zalewą z korniszonów, sosem sojowym i bulionem.

Doprawić ziołami sałatkowymi, solą i pieprzem.

Sałatkę polać sosem i wymieszać.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *