Sałatka arbuzowa

Składniki

  • ok. 2 kg arbuza
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 mandarynki
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 galaretka agrestowa

Przygotowanie

Środek arbuza wydrążyć np. łyżką, tak aby skórka arbuza służyła za miskę do tej sałatki.

Połowę miąższu pokroić w kostkę.

Mandarynki obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

Galaretkę agrestową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i ostudzić.

Gdy stężeje pokroić ją w kostkę.

Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym.

Do miski z arbuza wykładać przygotowane składniki w następującej kolejności: połowę miąższu arbuza, połowę mandarynek i połowę kostek galaretki.

Na to wyłożyć całą ubitą śmietanę.

Następnie wyłożyć pozostały miąższ arbuza, mandarynki i kostki galaretki.

2 Comments

  1. Cecylia

    Cieszę się że trafiłam na ten przepis. Teraz jest dużo arbuzów w sklepach, więc jest idealna pora na sałatkę arbuzową. Gorzej z mandarynkami, ale może też gdzieś dostanę. A właściwie to nawet jak nie znajdę to spróbuję zamiast mandarynek użyć czegoś innego. Już niejednokrotnie zdarzyło mi się, że zmieniłam trochę jakiś przepis i wychodziło pyszne.

    Reply
  2. Kaspir

    Arbuz ma bardzo rześki smak, polecam bo jest fajny na ciepłe lato

    Reply

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *