Składniki
- ok. 2 kg arbuza
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 mandarynki
- 200 ml śmietany 30%
- 1 galaretka agrestowa
Przygotowanie
Środek arbuza wydrążyć np. łyżką, tak aby skórka arbuza służyła za miskę do tej sałatki.
Połowę miąższu pokroić w kostkę.
Mandarynki obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Galaretkę agrestową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i ostudzić.
Gdy stężeje pokroić ją w kostkę.
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym.
Do miski z arbuza wykładać przygotowane składniki w następującej kolejności: połowę miąższu arbuza, połowę mandarynek i połowę kostek galaretki.
Na to wyłożyć całą ubitą śmietanę.
Następnie wyłożyć pozostały miąższ arbuza, mandarynki i kostki galaretki.
Cieszę się że trafiłam na ten przepis. Teraz jest dużo arbuzów w sklepach, więc jest idealna pora na sałatkę arbuzową. Gorzej z mandarynkami, ale może też gdzieś dostanę. A właściwie to nawet jak nie znajdę to spróbuję zamiast mandarynek użyć czegoś innego. Już niejednokrotnie zdarzyło mi się, że zmieniłam trochę jakiś przepis i wychodziło pyszne.
Arbuz ma bardzo rześki smak, polecam bo jest fajny na ciepłe lato