Sałatka andyjska

Składniki

  • 1/2 kg szpinaku
  • 2 gruszki
  • 2 jaja na twardo posiekane
  • 1 obrana średnia cebula, pokrajana w plasterki
  • sok z cytryny lub 2 łyżki octu (6 proc.) i 4 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki cukru

Przygotowanie

Szpinak przebrać, odciąć ogonki, wypłukać kilka razy w dużej ilości wody, dokładnie osączyć i osuszyć w czystej ściereczce.

Dokładnie rozdrobnić, ułożyć w salaterce.

Cebulę rozdzielić na pierścionki; dodać do szpinaku.

Obrać gruszki, usunąć gniazdka nasienne, pokrajać w plasterki.

Gruszki, jaja włożyć do salaterki, wszystko lekko wymieszać.

Do małego słoika (twist) wlać oliwę, dodać czosnek, sok lub ocet z wodą, doprawić solą, pieprzem i cukrem – mocno wstrząsać.

Sosem tym polać sałatkę, lekko wymieszać.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *