Składniki
- 1/2 kg szpinaku
- 2 gruszki
- 2 jaja na twardo posiekane
- 1 obrana średnia cebula, pokrajana w plasterki
- sok z cytryny lub 2 łyżki octu (6 proc.) i 4 łyżki wody
- 1/2 łyżeczki cukru
Przygotowanie
Szpinak przebrać, odciąć ogonki, wypłukać kilka razy w dużej ilości wody, dokładnie osączyć i osuszyć w czystej ściereczce.
Dokładnie rozdrobnić, ułożyć w salaterce.
Cebulę rozdzielić na pierścionki; dodać do szpinaku.
Obrać gruszki, usunąć gniazdka nasienne, pokrajać w plasterki.
Gruszki, jaja włożyć do salaterki, wszystko lekko wymieszać.
Do małego słoika (twist) wlać oliwę, dodać czosnek, sok lub ocet z wodą, doprawić solą, pieprzem i cukrem – mocno wstrząsać.
Sosem tym polać sałatkę, lekko wymieszać.