Składniki
- 1 kapusta pekińska (900 g)
- 1 mała czerwona papryczka chili
- 1-2 łyżki musztardy słodka papryka w proszku
- 2-3 łyżki czerwonego octu winnego
- 1 strąk czerwonej papryki
- 200 g sera feta
- 3 łyżki oleju
- sól
Przygotowanie
Kapustę pekińską podzielić na ćwiartki, usunąć głąb, liście drobno pokroić, przełożyć do miski, lekko posolić, odstawić na kilka minut.
Strąk papryczki chili umyć, usunąć gniazdo nasienne. Miąższ drobno posiekać. Zagotować w rondlu 100 ml wody. Dodać musztardę, paprykę w proszku, posiekaną chili i ocet. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Gorącą marynatą polać kapustę, wystudzić.
Strąk papryki umyć, usunąć gniazdo nasienne. Miąższ pokroić w drobną kosteczkę. Ser feta również pokroić w kostkę.
Paprykę wymieszać z serem i olejem, przełożyć do kapusty, wymieszać. Całość przyprawić do smaku.