Orientalna sałatka ryżowa

Składniki

  • 1 cebula
  • 1 goździk
  • 1 łyżeczka masła
  • 150 g ryżu basmati
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 granaty
  • 150 g rukoli
  • 2 awokado
  • sok z 1 cytryny
  • 100 g orzeszków cashew
  • 2-3 łyżki białego octu winnego
  • 3 łyżki oliwy
  • cynamon
  • pieprz

Przygotowanie

Cebulę obrać, wbić w nią goździk. Masło rozgrzać w rondlu, lekko zeszklić na nim ryż, podlać 1/4 litra wody. Dodać cebulę, cynamon i sól. Całość krótko zagotować, zmniejszyć ogień, gotować jeszcze 12 minut na małym ogniu, odcedzić, wystudzić.

Granaty dokładnie oczyścić z pestek. Rukolę opłukać, osuszyć, drobno pokroić. Awokado obrać, usunąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę, natychmiast skropić sokiem cytrynowym.

Orzeszki cashew zrumienić na suchej patelni. Przygotować sos: ocet winny wymieszać z oliwą, cynamonem i pieprzem.

Krótko przed podaniem wystudzony ryż wymieszać z pestkami granatu, rukolą, awokado i orzeszkami cashew. Całość polać sosem, przemieszać, odstawić na kilka minut.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *