Składniki
- 1 cebula
- 1 goździk
- 1 łyżeczka masła
- 150 g ryżu basmati
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżeczka soli
- 2 granaty
- 150 g rukoli
- 2 awokado
- sok z 1 cytryny
- 100 g orzeszków cashew
- 2-3 łyżki białego octu winnego
- 3 łyżki oliwy
- cynamon
- pieprz
Przygotowanie
Cebulę obrać, wbić w nią goździk. Masło rozgrzać w rondlu, lekko zeszklić na nim ryż, podlać 1/4 litra wody. Dodać cebulę, cynamon i sól. Całość krótko zagotować, zmniejszyć ogień, gotować jeszcze 12 minut na małym ogniu, odcedzić, wystudzić.
Granaty dokładnie oczyścić z pestek. Rukolę opłukać, osuszyć, drobno pokroić. Awokado obrać, usunąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę, natychmiast skropić sokiem cytrynowym.
Orzeszki cashew zrumienić na suchej patelni. Przygotować sos: ocet winny wymieszać z oliwą, cynamonem i pieprzem.
Krótko przed podaniem wystudzony ryż wymieszać z pestkami granatu, rukolą, awokado i orzeszkami cashew. Całość polać sosem, przemieszać, odstawić na kilka minut.