Składniki
- 8 szklanek obranych owoców aronii
- 3 szklanki cukru
Przygotowanie
Opłukane, odsączone owoce aronii sypiemy do parownika, przesypujemy cukrem, naczynie szczelnie przykrywamy i parujemy, od chwili zagotowania się wody, przez 50 min. Parownik powinien cały czas stać na niewielkim ogniu (nie dopuszczamy, by woda zbyt ostro się gotowała!). Gorący sok. bezpośrednio z parownika wlewamy do wygotowanych butelek, natychmiast szczelnie zamykamy. Przestudzony ustawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu w piwnicy. Sok z aronii nie wymaga pasteryzowania.
Przetwory i nalewki robię od roku. Jestem początkujący w tej dziedzinie. Słyszałem, że aronie są bardzo zdrowe. Szukałem przepisu na coś z aronią. Wykorzystam ten przepis – na sok z aronii. Myślę, że będzie pyszny. A soków jeszcze nie robiłem. Mam małe dzieci, więc będą chętnie pić sok z aronii, bo nalewek nie będę im dawać:)