Składniki
- 1 kg filetów z zielonych śledzi
- 4 cebule
- czerwona papryka
Zalewa:
- 1 szklanka wody
- 3 szklanki octu
- 1,5 szklanki oliwy
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżka soli
- 3 łyżki cukru
- 2 liście laurowe
- 8 ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie
Ze śledzi usuwamy skórę. Ryby myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Kroimy w 3-4-cm kawałki.
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w paski.
Składniki zalewy mieszamy z cebulą i paryką i gotujemy ok. 5 minut. Dodajemy śledzie i gotujemy na małym ogniu kolejne 3 minuty. Przekładamy do słoików, starannie zakręcamy. Przechowujemy w lodówce.