Śledzie w zalewie

Składniki

  • 1 kg filetów z zielonych śledzi
  • 4 cebule
  • czerwona papryka

Zalewa:

  • 1 szklanka wody
  • 3 szklanki octu
  • 1,5 szklanki oliwy
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżka soli
  • 3 łyżki cukru
  • 2 liście laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie

Ze śledzi usuwamy skórę. Ryby myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Kroimy w 3-4-cm kawałki.

Cebule obieramy i kroimy w piórka. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w paski.

Składniki zalewy mieszamy z cebulą i paryką i gotujemy ok. 5 minut. Dodajemy śledzie i gotujemy na małym ogniu kolejne 3 minuty. Przekładamy do słoików, starannie zakręcamy. Przechowujemy w lodówce.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *