Sałatka z zielonych pomidorów

Składniki

  • 1 kg zielonych pomidorów
  • 2 czerwone papryki
  • 20 dag cebuli
  • 4 dag soli

Zalewa:

  • 1 l wody
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 15 dag cukru
  • ziele angielskie
  • ziarna pieprzu
  • czosnek

Przygotowanie

Pomidory umyć, pokroić w grube plastry o grubości około 0,5 cm, cebulę w piórka, posypać solą, przykryć, odstawić na 12 godzin.

Paprykę pokroić w krążki.

Przygotować zalewę: zagotować wodę z cukrem i kwaskiem.

Pomidor i cebulę układać w słoikach, wkładając do każdego po 2-3 ziarna pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego i ząbek czosnku.

Przełożyć krążkami papryki.

Wlać zalewę tak, by przykryła warzywa.

Słoiki zamknąć i pasteryzować około 30 minut.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *