Składniki
- 1 kg zielonych pomidorów
- 2 czerwone papryki
- 20 dag cebuli
- 4 dag soli
Zalewa:
- 1 l wody
- 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 15 dag cukru
- ziele angielskie
- ziarna pieprzu
- czosnek
Przygotowanie
Pomidory umyć, pokroić w grube plastry o grubości około 0,5 cm, cebulę w piórka, posypać solą, przykryć, odstawić na 12 godzin.
Paprykę pokroić w krążki.
Przygotować zalewę: zagotować wodę z cukrem i kwaskiem.
Pomidor i cebulę układać w słoikach, wkładając do każdego po 2-3 ziarna pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego i ząbek czosnku.
Przełożyć krążkami papryki.
Wlać zalewę tak, by przykryła warzywa.
Słoiki zamknąć i pasteryzować około 30 minut.