Sałatka z ogórków

Składniki

  • 4 kg ogórków
  • 1/2 kg cebuli
  • 1/2 kg marchewki
  • główka czosnku
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • łyżeczka mielonego pieprzu
  • 3 łyżeczki soli
  • po 1 szklance oleju, octu i cukru

Przygotowanie

Olej, ocet i cukier zagotowujemy. Umyte ogórki (ze skórką) i cebulę kroimy w plastry, czosnek w kostkę, a marchewkę ścieramy na tarce. Dodajemy ziele angielskie, sól i pieprz. Mieszamy i odstawiamy na 4 godziny.

Odlewamy połowę powstałego soku. Warzywa wkładamy do słoików i zalewamy zalewą. Pasteryzujemy około 25 minut.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *